Brži transport srpske hrane na rusko tržište

Bez autora
Jun 01 2014

Predstavnici srpskih kompanija iz prehrambenog sektora razgovarali su sa direktorom Predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u Moskvi Svetom Vasiljevićem o načinima da se olakšaju procedure i podstaknu novi izvoznici hrane da izađu na veliko i perspektivno rusko tržište. Izvoznicima iz Srbije u Rusiju, među kojima Svis Lajon, Zlatiborac, Mlekara Šabac, Juhor, Delta Agrar, Karneks, Frikom, Imlek, Banini, Skvadra, DTD Ribarstvo, i drugi, prezentovana je nova linija kompanije Turksih Airlines Cargo za avionski transporta robe do Moskve. U prva četiri meseca ove godine izvoz srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju zabeležio je rast od 65 odsto, i iznosio je 73 miliona dolara, rekao je savetnik u Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Dejan Delić, dodajući da je mesa i mesnih prerađevina izvezeno za osam miliona dolara, mada je moguć mnogo veći izvoz. Rast je zabeležen u plasmanu svežeg voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, sira, sladoleda, sokova, vina.

Brži transport srpske hrane na rusko tržištePredstavnici srpskih kompanija iz prehrambenog sektora razgovarali su sa direktorom Predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u Moskvi Svetom Vasiljevićem o načinima da se olakšaju procedure i podstaknu novi izvoznici hrane da izađu na veliko i perspektivno rusko tržište.

Izvoznicima iz Srbije u Rusiju, među kojima Svis Lajon, Zlatiborac, Mlekara Šabac, Juhor, Delta Agrar, Karneks, Frikom, Imlek, Banini, Skvadra, DTD Ribarstvo, i drugi, prezentovana je nova linija kompanije Turksih Airlines Cargo za avionski transporta robe do Moskve.

U prva četiri meseca ove godine izvoz srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju zabeležio je rast od 65 odsto, i iznosio je 73 miliona dolara, rekao je savetnik u Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Dejan Delić, dodajući da je mesa i mesnih prerađevina izvezeno za osam miliona dolara, mada je moguć mnogo veći izvoz. Rast je zabeležen u plasmanu svežeg voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, sira, sladoleda, sokova, vina.

Direktor predstavništva PKS u Rusiji Sveta Vasiljević rekao je da u Rusiju izvozi 768 srpskih firmi, neke tek jedan kamion robe godišnje, a neke u vrednosti od 100 miliona evra. On je ukazao na sertifikaciju, kao na jedan od glavnih problema u izvozu hrane na rusko tržište, zbog čega je upravo to tema koja je predložena Mešovitom komitetu na razmatranje. Predstavništvo ulaže maksimalne napore da reši probleme izvoznika na terenu, da pruža asistenciju oko otvaranja predstavništava u Moskvi, oko obrazaca i zadržavanja na granici, rekao je Vasiljević i podsetio da Predstavništvo sada sarađuje i sa relevantnom ruskom advokatskom kućom, navodi se u saopštenju PKS.

Kako se navodi u saopštenju, izvoznici u Rusiju pokazali su veliko interesovanje za novu uslugu kompanije Turksih Airlines Cargo. Od 4. aprila ove godine kompanija je uvela kargo let Beograd - Istanbul - Moskva svakog petka sa beogradskog aerodorma "Nikola Tesla". Nosivost je do 65 tona po letu, čime je omogućena distribucija robe iz Srbije do aerodroma "Vnukovo" u Moskvi. Avionski transport je višestruko skuplji nego kamionski ili brodski, ali je znatno brži, što je važno kod kvarljive robe.

Komanija Turksih Airlines Cargo omogućava pakovanje robe u specijalne palete sa termo ćebadima, koja održavaju potrebnu temperaturu tokom transporta. Temperatura može biti -25, -40, ali i +2 ili +8, što omogućava adekvatan transport i zamrznute i sveže hrane.

Ova usluga kompanije Turksih Airlines Cargo unapređuje mogućnosti izvozno orijentisanih firmi i unapređuje ukupan izvoz na rusko tržište, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik